DOLAR
35,3593
EURO
36,3868
ALTIN
3.018,04
BIST
10.043,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Hafif Yağmurlu
15°C
Balıkesir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Çok Bulutlu
11°C
Pazar Az Bulutlu
12°C
Pazartesi Çok Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
17°C
BALIKESİR'İN NABZINI TUTUYORUZ
BALIKESİR'İN NABZINI TUTUYORUZ

Pandemiyle birlikte e-ticaret artınca şikayetler de katlandı

Son yıllarda büyük bir büyüme hızı yakalayan e-ticaret sektörü salgın döneminde bu ivmelenmeyi daha da hızlandırdı. e-ticaret pazarındaki bu hızlı yükseliş beraberinde tüketici şikayetlerinin de artmasına neden oldu. Bunların başında da e-ticaret platformlarındaki ‘e-tüccarlar’ geliyor.

Pandemiyle birlikte e-ticaret artınca şikayetler de katlandı

Son yıllarda büyük bir büyüme hızı yakalayan e-ticaret sektörü salgın döneminde bu ivmelenmeyi daha da hızlandırdı. e-ticaret pazarındaki bu hızlı yükseliş beraberinde tüketici şikayetlerinin de artmasına neden oldu. Bunların başında da e-ticaret platformlarındaki ‘e-tüccarlar’ geliyor.

MAĞDURİYET OLUŞUYOR

Bir e-ticaret sitesinde aradığınız özelliklere en uygun ürünü sunan satıcıyı seçerek alışverişi tamamladınız. Daha sonra aldığınız ürünün sahte ya da eksik olduğunu gördünüz. İşte sıkıntı burada başlıyor. Normal şartlarda en kısa sürede tüketicinin yaşadığı problemin çözülmesi gerek ancak bazı e-tüccarlar işi yokuşa sürüp tüketiciyi oyalıyor. Platformlar da çoğu problemde tüketiciyi, ürünü satın aldıkları satıcıya yönlendiriyor. Aradan geçen sürede hem tüketicinin ürüne olan ihtiyacı çözümlenmiyor hem de ürünün fiyatı artabiliyor. Sonuç olarak tüketici büyük bir mağduriyet yaşamış oluyor. Üstelik aynı kötü niyetli satıcılar ceza alsalar bile farklı mağazalarla bu platformlarda karşımıza çıkabiliyor.

BALIKESİR'İN NABZINI TUTUYORUZ

KARA LİSTEYE ALINIYOR

Hürriyet gazetesinden Emre Eser’in haberinde görüşlerine yer verilen Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, bu tip durumlarda tüketicinin hızla ürünü satın aldığı platformla iletişime geçmesi gerektiğini belirtti. Ekmekçi, “Hacim arttıkça problem sayısı da artabiliyor. Bu gibi durumlarda bazen pazaryerlerindeki e-tüccarlar bilmeyerek hatalı işlemlere imza atabiliyor. Ancak bu problem tespit edildiğinde hızla düzeltilip tüketicinin mağduriyeti ortadan kaldırılıyor. Bilerek ve kötü niyetle yapılmış bir işlem tespit edildiğinde ise o sanal pazar yerinde mağazası bulunan kişiler hızla kara listeye alınıyor. Gerekli ceza ve yaptırımlar uygulanıyor. Bu gibi durumlarda tüketicinin doğrudan platformla iletişime geçmesi ise süreci hızlandıracaktır. Kötü niyetli satıcılar hakkında her erken şikayet platform için de olumlu olacaktır” diye konuştu.

ÖNLEMLER ARTTIRILIYOR

E-ticaret işlemlerinde her zaman satıcıda hata aramanın da doğru olmadığını belirten Emre Ekmekçi, “Nasıl kötü niyetleri satıcılar varsa aynı şekilde kötü niyetli müşteriler de var. Ancak tüm bunlara karşı son zamanlarda e-ticaret platformları gerekli önlemleri alıyor. Bu önlemler, yaşanan sorunlar karşısında sürekli geliştiriliyor. Bu platformlarda satış yapacak tüccarlar sanal mağazalarını açmadan önce ön incelemeden geçiyorlar. Bütün ticaret sicillerine bakılıyor. Her ne kadar satıcı ile alıcı arasındaki bu işlemlerde platformların yasal olarak bir garantör görevi olmasa da satıcının kötü niyetli davranma ihtimali sürekli olarak denetleniyor. Platformlar bu denetimler sonucunda e-tüccarlara caydırıcı cezalar kesebiliyor” şeklinde konuştu.

SORUMLULUKTAN KAÇAMAZLAR

Tüketicinin yaşadığı sorunlarla ilgili olarak e-ticaret platformlarının da sorumluluğu bulunduğunu belirten Avukat Zafer Tunca, “Bazı platformlar bu konuda sorumluluktan kaçıyor ancak tüketici sizin aracılık ettiğiniz işlemden dolayı bir mağduriyet yaşıyorsa bu problemi çözmek zorundasınız. Tüm bunların detayları Tüketici Kanunu’nda açıkça belirtilmiş. Hizmet sağlayıcı ya da aracı doğrudan tüketici ile muhatap olmak istemiyor ama bu yasal olarak bir mağduriyet oluşturuyor. Hepsi ‘faydaya varım, zarara yokum’ anlayışı ile hareket ediyor. Bu platformlarda yapılan işlemlerde ortaya üçlü bir sözleşme çıkar. Müşterinin mağduriyeti giderildikten sonra gerisi satıcı ve platform arasındaki sözleşmeye kalmış” ifadelerini kullandı.

PLATFORMLAR KOMİSYON ALIYOR

Online pazaryerlerinde alıcılar ile satıcılar internet ortamında bir araya gelerek bir e-ticaret faaliyeti oluşturuyor. Çok sayıda marka ve KOBİ de bu platformlarda sanal mağaza açarak ürünlerini tüketiciye ulaştırıyor. Altyapıyı oluşturan pazar yeri de bu faaliyetinden dolayı satıcılardan komisyon alıyor.

TÜKETİCİLER EN ÇOK NELERDEN ŞİKÂYETÇİ?

-Ürünün görseldeki gibi gelmemesi, boyutlarının farklı olması.
-Kargonun teslim edilmemesine rağmen teslim edilmiş gibi işlem yapılması.
-Aynı ürünün sahtesinin, kopyasının gönderilmesi.
-Kargonun kaybolması.
-Para iadesinin günlerce gerçekleşmemesi.

BALIKESİR'İN NABZINI TUTUYORUZ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.