DOLAR
35,3128
EURO
36,7303
ALTIN
2.997,76
BIST
10.085,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Çok Bulutlu
16°C
Balıkesir
16°C
Çok Bulutlu
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Yağmurlu
12°C
BALIKESİR'İN NABZINI TUTUYORUZ
BALIKESİR'İN NABZINI TUTUYORUZ

Uzaktan eğitimde daha verimli dersler için ebeveynlere öneriler

Dünyayı kasıp kavuran corona virüs sonrası yüz yüze eğitim, internet ve TV yayınlarıyla yapılan uzaktan eğitime dönüştü.

Uzaktan eğitimde daha verimli dersler için ebeveynlere öneriler

Dünyayı kasıp kavuran corona virüs sonrası yüz yüze eğitim, internet ve TV yayınlarıyla yapılan uzaktan eğitime dönüştü.

Pandemi döneminde çocuklar, derslerini alıştıkları sınıf ortamında değil, evlerinde ekran başında yapmaya başladılar. Yeni eğitim yılında evler okul, ekranlar sınıf oldu. Tüm bu süreçte anne babalar için uzaktan eğitimde verimliliği arttırmak ve çocuğun derslerinden geri kalmaması için neler yapılabileceği konusu önemli hale geldi.

Altınbaş Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Seher Akbaş da uzaktan eğitimde daha verimli dersler için ebeveynlere önerilerde bulundu.

BALIKESİR'İN NABZINI TUTUYORUZ

Akbaş, çocukların uzaktan eğitim sırasında, derse başlamada, ders sırasında yerinde oturmada zorlandıklarını, derse karşı isteksiz olabileceklerini, dikkatlerinin kolayca dağılabileceğine dikkat çekti. Bu güçlüklerin çocuk ebeveyn ilişkilerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Prof.Dr. Akbaş, ebeveynlerin çocuklarına karşı uyarılarının ve kontrolünün artması, evde öğretmen rolünü üstlenmesinin bu ilişki sorunlarını artırdığına vurgu yaptı.

Ebeveynlerin, çocukların uzaktan eğitim sırasında derse ilgileri ve motivasyon güçlüklerinin farkında olmaları ve bu yüzden çocukların daha yakından takibinin gerektiğini belirten Prof. Dr. Seher Akbaş, “Anne babalar uzaktan eğitim sırasında çocuğun dikkatinin daha kolay dağıldığını ve daha çabuk sıkıldığını bilmelidirler. Çocuğun bireysel özellikleri ve bu zorlu koşulları göz önüne alarak beklentilerini esnek tutmalılar. Ebeveynler bu süreçte öğretmenler ile iş birliği ve iletişimlerini artırmalı, dersi dinlemek için motivasyonu artırıcı çocuğa özgü yöntemler düşünmelidirler” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Seher Akbaş, “Dersin başlaması, sonrasında ödevlerin yapımı ve serbest zamanlarda neler yapılacağı planlanmalı, bu planlama aşamasına çocuk da aktif olarak katılmalıdır” dedi.

Prof. Dr. Seher Akbaş, pandemi süreci ile birlikte çocukların ekran karşısında fazla zaman geçirdiğini, aile içi çatışmalarının, iletişim problemlerinin, sorunlu internet kullanımının arttığını, çocuklarda davranış, uyku ve yeme sorunları yaşadıklarına da dikkat çekerek, “Özellikle özel eğitim ihtiyacı olan, gelişimsel sorunları olan çocukların, tüm bu süreçten daha olumsuz etkilendiğini, bu çocukların var olan ruhsal sorunlarının alevlendiğini ve yeni ek ruhsal sorunlar yaşayabildiklerine” vurgu yaptı.

“ANNE BABALAR BEKLENTİLERİNİ ESNEK TUTMALILAR”

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Seher Akbaş uzaktan eğitim sürecinde anne-babalara şu önerilerde bulundu:

– Anne babalar uzaktan eğitim sırasında çocuğun dikkatinin daha kolay dağıldığını ve daha çabuk sıkıldığını bilmelidirler. 

– Çocuğun bireysel özelliklerine ve bu zorlu koşulları göz önüne alarak beklentilerini esnek tutmalıdırlar. 

– Öğretmenler ile işbirliği ve iletişimlerini artırılmalı, çocuğun dersi dinlemek için motivasyonunu artırıcı çocuğa özgü yöntemler düşünmelidirler. 

– Derse başlama, sürdürme, ödev konusunda sorumluluklarını yerine getirmek için çocuklara alan bırakmakla beraber, inisiyatif çocuğa bırakıldığında, derse katılım, sürdürme, odaklanma konusunda daha fazla sorun yaşadıklarından (uzaktan ve daha pasif oldukları bir eğitim modeli, dikkatleri daha kolay dağılıyor ve daha zor motive oluyorlar) ebeveynler çocuğun eğitiminin takipçisi olmalıdırlar. Dersin başlaması ve sonrasında ödev ve serbest zamanda neler yapılacağı planlanmalı, bu planlama aşamasına çocuk aktif katılmalıdır.

– Pandemi sürecinde online eğitim haricinde de çocuğun internet başında çok zaman geçirmesi (sorunlu internet kullanımı) çocuğun dikkatini bozar, uzun süre aynı şeye odaklanmayı olumsuz etkiler, hatırlama güçlüklerine neden olur. Bütün bunlar akademik performansı olumsuz etkiler. Bu durumda ebeveynler kararlı ve tutarlı olarak internet kullanımını sınırlamalıdırlar.

– Anne ve baba çocukları ile birlikte zaman geçirme konusunda birlikte program yapmalı, onların kendi başına zaman geçirebilecekleri faaliyetler konusunda yol gösterici ve model olmalıdırlar. 

– Ebeveynler uzaktan eğitimde, çocuklarına nasıl destek olacakları konusunda zorlanabilirler. Milli Eğitim Bakanlığı’nca, ebeveynlere yönelik çocuklarına uzaktan eğitim desteğini nasıl sağlayacakları konusunda “aile eğitim programları” düzenlenmesinin faydası olacaktır.

BALIKESİR'İN NABZINI TUTUYORUZ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.