Marmara Adası’nda 2 gün..
Bir çok Balıkesirlinin dahi gitmediği Marmara Denizi’nin ortasındaki ilçemiz Marmara Adası’nda 2 gün geçirdik. Artısı ile eksisi ile Marmara günlüğünü sizin için oluşturduk.
GESTAŞ ile ulaşım hala zor
Not 1.. Adaya gidecekseniz öncelikle sabırlı olacaksınız, sakin olacaksınız. Yoksa kendinizi bir sinir harbinin içinde bulursunuz. Ulaşımı sağlayan GESTAŞ firması her ne kadar Narlı limanını aktif etse de saatleri çok da uygun değil. Sabah 8.00 vapuruna yetişmek için Balıkesir merkezden en geç 06.00’da çıkmanız lazım. Saat 11.00 feribotu için 2 saat önceden limanda olsanız bile ‘Vapur dolu’ cevabı ile karşılaşabiliyorsunuz, sonra GESTAŞ’ın ‘Kenarda bekle, yer olursa gidersin’ ızdırabını çekmek zorunda kalıyorsun.
Not 2.. Eğer bizim gibi gemiye kavga dövüş binmeyi başardıysanız, zorlu yolculuk başlıyor. Önce Paşalimanı sonra Ekinlik, ardından Avşa ve sonunda Marmara Adası’na ulaşıyorsunuz. Bu yolculuk 3 saat civarında sürüyor. Balıkesir’den sabahın köründe çıkan bir kişi yaklaşık 5 saatlik bir ulaşım ile adaya ulaşabiliyor. Balıkesir’in en uzak ilçesine hoş geldiniz.
Adaya adalılar sahip çıkmış
Marmara Adası’nda İstanbul’dan, Bursa’dan gelen oldukça fazla. Yabancı turist sayısı da azımsanmayacak düzeyde. Neredeyse Balıkesir’den geldiğimizi duyanlar gurbetçi muamelesi yapacaktı. Çınarlı ve Gündoğdu Köylerini gezme fırsatımız oldu. Biz Balıkesirli olarak yeni keşfetsek de İstanbullular çoktan keşfetmiş. Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Murat Hocamız buralı. Öve öve bitiremezdi, haklıymış. Hikayelerdeki balıkçı kasabalarına benziyor. Bir yanı deniz, diğer yanı Anadolu köyü. Gündoğdu’yu favorilerimiz arasına ekledik.
Not 3.. Gündoğdu’da dikkatimizi çeken bir diğer konu deniz kenarına konulan banklar. Tekirdağ Belediyesi’nin , Bayrampaşa Belediyesi’nin adlarının yazılı olduğu banklar var. Marmara Adalar Belediyesi’nin bankını göremedik. Aldığımız duyuma göre, Marmara Belediyesi bank koymayınca vatandaşlar da kendi çözümünü kendisi üretmiş.
Notlarımıza şunu da eklemeden geçmeyelim. Marmara Adalar Belediyesi’nin basın ve gazeteciler ile arası oldukça iyi. Adada nereleri gezeriz diye sormak istedik bir yetkiliye, ‘Başkan beye soralım’ dediler. Konuyu yanlış anlamışlar, kalacak yer istiyoruz sanmışlar! Sağolsunlar..
Yücel Yılmaz’a da ayrı bir parantez açalım. Adalılar Yücel Başkanı sevmişler. İlçedeki bir müze açılışına katılmak için Balıkesir merkezden kalkıp gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ı ilgi de yoğundu. Hem müzeye verdiği destek için taktirleri topladı başkan. Bir de adada restorasyonunu yaptırdığı 1600’lü yıllarda yapılan Merkez Cami’ni inceledi.
Toplayalım ve kapatalım.
Adada huzur var, doğa var, rüzgar var, pırıl pırıl bir deniz var. Adada yer alan Mola Hotel, tam da kafa dinleyebileceğiniz bir konseptte tasarlanmış. Yaz, kış açık. Anna Hanım ve Nadir Bey özenmişler mekan için. Kahvaltısı da bizlerden geçer notu aldı.
Eksileri; ulaşım zor, imkanlar kısıtlı, adada oto elektrikçi sıkıntısı var. 🙂
İlla ünlü isim duymak isterseniz, Ozan Orhon’u da adada görebilirsiniz. Bu da bizden magazin bilgisi olsun.
B.D.